Wat als we mobiliteit nu ’s door kinderogen bekijken?

Mijn dochter van acht heeft het begrepen: “Papa, als die mensen nu allemaal eens in Brussel zouden wonen, dan zijn er toch geen files meer?” Gelijk heeft ze. We moeten het woon-werkverkeer maximaal indijken. Hoe doe je dat? Door de stad aantrekkelijker te maken, vooral voor jonge gezinnen met kinderen.

Mijn andere dochter is zes. Die zou de trein het liefst in de wolken zien rijden en iedereen een helikopter geven. Dat is misschien een tikkeltje minder realistisch. Maar ze heeft ergens wel een punt. Want wie had 50 jaar geleden ooit gedacht dat er een trein onder de Noordzee zou sporen? Misschien heeft u als kind dat idee nog met kleurpotloden op een blad papier getekend.

Mobiliteit heeft innovatieve en frisse ideeën nodig. De elektrische fietsen en steps die nu overal in het straatbeeld opduiken, is zo’n idee. Gaan we daarmee de files oplossen? Natuurlijk niet. Ook het openbaar vervoer moet vlotter en sneller. De verschillende vervoersnetten moeten beter samenwerken. Er is niet één oplossing. Het is een én-én-verhaal.

#futureproof­mobility.

  • Innovatieve fileoplossingen
  • Wonen en werken in de stad
  • Vervoersnetten doen samenwerken